Verlicht spijsverteringsproblemen met het Fodmap en SIBO dieet
Meer en meer mensen hebben tegenwoordig last van spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, chronische diarree of constipatie.
Bij onderzoeken zoals een colonscopie of gastroscopie wordt er vaak geen oorzaak gevonden. Ook stoelgangtesten waar er gekeken wordt naar vb gisten, schimmels, wormen of parasieten zijn meestal negatief waardoor er dan de “diagnose” van het prikkelbare darm syndroom wordt gesteld.
Low fodmap dieet
Enkele jaren geleden werd het low fodmap dieet geïntroduceerd voor deze categorie van mensen.
Fodmap’s zijn bepaalde koolhydraten die soms moeilijk verteerd worden en daardoor spijsverteringsklachten kunnen geven. We vinden ze terug in een grote variëteit aan producten die meestal nog heel gezond zijn ook zoals appels, peulvruchten, kolen, noten, etc. Ook lactose, een suiker die we in melkproducten terugvinden is een fodmap.
Wanneer mensen met het prikkelbare darm syndroom deze voedingsmiddelen weglaten treedt er vaak vrij snel verlichting van de symptomen op.
Bij het low fodmap dieet worden eerst alle voedingsmiddelen die fodmaps bevatten weggelaten om dan na enige tijd voedingsgroep per voedingsgroep terug te herintroduceren. Zo kan er nagegaan worden op welke voedingsmiddelen men reageert en op welke niet. Diegene waar men op reageert worden dan uit het voedingspatroon gehaald. Op deze manier kunnen mensen met het prikkelbare darm syndroom geholpen worden.
Sibo dieet
De laatste jaren is echter een nieuw element opgedoken dat een verklaring kan geven voor de klachten van het prikkelbare darm syndroom. Men is erachter gekomen dat bij 80% van de mensen met deze aandoening er een overgroei van bacteriën in de dunne darm is. Dit noemt met ook wel SIBO, een afkorting voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. De meeste bacteriën leven in de dikke darm, het onderste deel van onze darmen.
Symptomen van een sibo
Door bepaalde factoren zoals bv maagzuurremmers, stress, verkeerde voeding, antibiotica, enz. kan het zijn dat de bacteriën van de dikke darm migreren naar de dunne darm. Ze gaan dan daar de voeding die binnen komt heel snel fermenteren. Een typische klacht wanneer dit gebeurt is het opblazen van de buik (vrouwen zeggen dan dat het net is alsof ze 6 maanden zwanger zijn). Ook winderigheid, maagzuur, constipatie of diarree zijn gevolgen.
Deze overgroei van de dunne darm kan, behalve spijsverteringsproblemen, ook nog tal van andere klachten geven zoals vermoeidheid, gewichtstoename of abnormaal gewichtsverlies. Ook zullen er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden door het lichaam waardoor we vaak een tekort aan ijzer, B12 en zink zien wat op zijn beurt ook weer een aanleiding is voor tal van klachten.
Hoe weet je of je een SIBO hebt?
Als je wil weten of je een SIBO hebt dan kan je dit vrij simpel laten testen door middel van een ademtest. Deze test wordt ook de lactulose test genoemd (niet te verwarren met een lactose test).
Bij deze test wordt eer een drankje gedronken dat door de bacteriën in de dunne darm gefermenteerd wordt waardoor er gassen ontstaan. Deze gassen kan men meten in de ademhaling. Bij een teveel aan deze gassen kan de diagnose van SIBO gesteld worden.
Hoe behandel je een SIBO?
Een SIBO wordt behandeld met een combinatie van voedingsadvies, eventueel antibiotica of natuurlijke middelen om de overgroei tegen te gaan en nog een aantal andere maatregelen.
Een behandeling duurt meestal enkele maanden tot een half jaar waarna de meeste mensen klachtenvrij zijn en ook alle voedingsmiddelen terug kunnen eten.
Wil je graag voedingsadvies op maat krijgen? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek of contacteer ons voor verdere vragen.
OF
Onze voedingsexpert Sven
Door zijn brede kennis biedt Sven zeer gericht hulp aan mensen met specifieke klachten of gerichte interesses in één van zijn specialisaties.
Benieuwd naar al onze specialisaties op vlak van voeding? Lees meer over ons voedingsadvies.